És possible que ni et plantegis tenir relacions sexuals els dies de regla. Les raons són òbvies: no és molt asèptic ni molt còmode i implica treball extra si es taca la roba de llit. Des del punt de vista mèdic no es considera recomanable, ja que pot augmentar el risc d’infeccions, encara que no sigui freqüent.

En qualsevol cas, no ha de provocar rebuig. La menstruació és un fluid corporal, com el semen, i els mecanismes d’excitació i lubrificació continuen funcionant amb normalitat quan tenim la regla. De fet, a algunes dones els resulta més fàcil la penetració perquè se senten “més lubrificades”.

El que sí que es recomana és utilitzar el preservatiu. Hi ha estudis que indiquen que en aquests casos es fa servir menys, perquè es creu que amb la menstruació no és possible quedar-se embarassada. Però sí que ho és, ja que els espermatozoides poden mantenir-se vius i “actius” en la vagina durant diversos dies i si just ovules seguidament es pot produir la fecundació. També s’aconsella el seu ús com a mètode físic de barrera enfront d’infeccions de transmissió sexual (ITS), per protecció.

En general, és un tema que no es consulta i sobre el que hi ha moltes idees equivocades. En aquest post la Dra. Elena Moretti, ginecòloga del nostre centre, respon a alguns dubtes freqüents sobre aquest tema.

És normal tenir “més ganes”?
No és el més habitual. Més aviat és al revés. En els dies anteriors a la menstruació es produeix un descens hormonal sobtat que sol disminuir el desig sexual i pot provocar els símptomes del conegut com a “síndrome premenstrual”: distensió o sensació de gasos, sensibilitat en les mames, mal de cap, fatiga, tristesa o desesperança, irritabilitat, baixa autoestima… L’impuls sexual torna a aparèixer just quan finalitza la regla i augmenta fins a arribar al seu pic màxim durant l’ovulació, que té lloc en la meitat del cicle o sigui entre dues regles.

Pot augmentar el risc d’infeccions?
Sí, perquè el coll de l’úter està més obert. Això facilita l’ascens de microorganismes presents en el tracte genital inferior i per la presència mateixa de sang que és terreny fèrtil per als microorganismes.

Ajuda a reduir el dolor de regla?
No. Encara que potser la sensació plaent percebuda durant l’acte sexual pot momentàniament distreure del dolor.

Pots quedar-te embarassada?
Sí, encara que és poc probable. Però per a evitar les ITS i si no utilitzes altres mètodes anticonceptius has d’utilitzar el preservatiu.

Pot augmentar el sagnat?
No, però pot afavorir el descens de sang acumulada en la cavitat uterina.

Per no tacar, és millor fer-ho amb copa menstrual o tampó?
No. És millor evitar l’ús del tampó i la copa menstrual durant la penetració, tant si aquesta es realitza de manera natural com si s’utilitzen els dits o joguines sexuals, ja que poden empènyer-los cap a l’interior del canal vagina i provocar lesions o que resulti més difícil la seva extracció posterior.

Pot provocar alteracions en el cicle: fer que es retardi o s’avanci la següent regla?
No, el ritme del cicle no depèn de les relacions sexuals.

I si es fa a la dutxa, és més higiènic?
No. Ni és més higiènic ni disminueix el risc d’infeccions.