Convivim amb la regla gairebé mitja vida. A vegades ens dona algun ensurt. Però, en general, i amb els anys, ens acostumem al seu ritme, les seves peculiaritats i els seus alts i baixos. Sabem què és «normal» i què no, almenys en el nostre cicle, alguna cosa que és important de cara a detectar qualsevol possible irregularitat.
Però, encara que ens sembli que ja ho sabem tot, encara hi ha moltes coses que se’ns escapen. Per exemple: com es desencadena?, per què la regla sol fer mal més els primers dies?, què provoca l’anomenada síndrome premenstrual?, o quina és la raó per la qual algunes dones els afecta més que a unes altres?
En aquest post, Mireia Arenas, ginecòloga del nostre centre, respon a aquestes i altres preguntes i explica algunes curiositats que t’ajudaran a entendre millor com funciona.
Com es regula? El cicle menstrual està regulat per diferents hormones que s’encarreguen de posar en marxa tot el procés. Les hormones són uns senyals químics que circulen pel torrent sanguini. Les que intervenen en el cicle menstrual són l’hormona luteinizante (LH), l’hormona foliculoestimulante (FSH), els estrògens i la progesterona. Es produeixen en els ovaris i en algunes àrees del cervell, i la seva concentració va variant en funció de la fase del cicle en la qual estiguem.
Quan comença i quan acaba? Curiosament, la menstruació no marca el final del cicle, sinó al revés. El cicle menstrual comença el primer dia del període i acaba quan s’inicia el següent.
Quant dura? Un cicle menstrual complet té una durada normal d’entre 21 i 35 dies (encara que la mitjana sigui de 28 dies). Un succeeix a un altre.
Per què, a vegades, s’avança o s’endarrereix la regla? Perquè, com ja hem comentat, el cicle està regulat per les hormones, i el seu funcionament pot veure’s alterat per diverses causes. De fet, només un 30% de les dones tenen cicles regulars. La resta els tenen més llargs (més de 35 dies) o més «curts» (menys de 21 dies) i en un 10% dels casos aquests són «irregulars» o «variables».
Quina funció exerceix cada hormona? Els estrògens regulen tot el cicle menstrual i són produïts pels ovaris. La FSH estimula a l’ovari perquè es desenvolupin els fol·licles; la LH desencadena l’ovulació quan l’ovòcit ja ha madurat, i la progesterona és la responsable que l’endometri s’engrosseixi i l’úter es prepari per a acollir l’òvul fecundat.
Quants òvuls es preparen per a ser fecundats en cada cicle? En néixer les dones tenim tots els òvuls que potencialment podrem utilitzar. Aproximadament, un milió. Però fins a arribar a l’adolescència aquesta xifra disminueix a uns 300.000. Aquest total també es va reduint, perquè en cada cicle uns 20 es preparen per a madurar, però, en general, només un l’aconsegueix. La resta es perden al costat d’uns altres, que també van desapareixent. Així que cada dona disposa d’uns 400 òvuls en total per a utilitzar durant la seva vida fèrtil. Amb el pas dels anys, també es redueix la seva qualitat. Per això la nostra etapa fèrtil és més curta que la dels homes, que produeixen espermatozoides de forma continuada i durant més anys.
LAS FASES DEL CICLE
El cicle menstrual consta de diverses fases que interactuen i se superposen entre elles. Reben diferents noms en funció de si les classifiquem des del punt de vista hormonal (fol·licular/lútia) o endometrial (proliferativa/secretora). Però bàsicament podem dividir-ho en dues etapes: l’etapa preovulatòria, en la qual té lloc la fase fol·licular/proliferativa, i l’etapa postovulatòria, en la qual es desenvolupa la fase lútia/secretora. El punt que marca el final d’una i l’inici de l’altra és l’ovulació.
Etapa preovulatòria
Va des de l’inici de la menstruació fins que es produeix l’ovulació
– Menstruació. La seva aparició marca l’inici del cicle. Un període normal pot durar fins a 8 dies, però de mitjana oscil·la entre 5 i 6 dies. El sagnat es deu a la descamació del recobriment intern de l’úter. La sang i aquest teixit s’expulsen a través del coll uterí i la vagina.
– Fase fol·licular/proliferativa: Normalment dura entre 10 i 22 dies. En aquesta fase, l’hormona fol·licle estimulant, que es produeix en el cervell, envia senyals a l’ovari perquè es desenvolupin els fol·licles. Els fol·licles són unes estructures –petits saquets– que contenen els òvuls immadurs. Al llarg del cicle menstrual, hi ha múltiples fol·licles en cada ovari que es troben en diferents etapes de desenvolupament.
Ovulació
Aproximadament, en la meitat de la fase fol·licular (just quan la regla està a punt d’acabar) un fol·licle aconsegueix una major grandària i es prepara per a ser alliberat. En aquesta fase és quan les probabilitats d’aconseguir un embaràs són més altes. Però l’anomenada “finestra fèrtil” és molt curta: abasta els dos o tres dies abans de l’ovulació, el dia de l’ovulació i el següent.
Etapa postovulatòria
Va des de l’alliberament de l’òvul fins a l’aparició de la regla de nou
Fase lútia/secretora. Després de l’ovulació, el fol·licle que contenia l’òvul alliberat es transforma en una nova estructura denominada “cos luti” i comença a produir progesterona. Els canvis hormonals que es produeixen en aquesta fase són la causa de l’anomenada síndrome premenstrual (SPM) que moltes dones experimenten.
El SPM s’associa a diversos símptomes: canvis d’humor, mal de cap, sensació d’inflor, acne, tensió mamària, o major sensibilitat en els pits. Si l’òvul ha estat fecundat la progesterona facilita el seu desenvolupament i també que l’endometri s’engrosseixi i l’úter es prepari per a acollir l’òvul fecundat. Si no és així, l’òvul es desintegra, la qual cosa provoca una caiguda dels nivells d’estrògens i progesterona.
Durant aquesta fase, l’endometri allibera unes substàncies químiques –denominades prostaglandines – que ajuden al fet que es desenvolupi l’embaràs si l’òvul ha estat fecundat, o al fet que es desprengui el recobriment de la capa interna de l’úter si no s’ha produït la fecundació. En aquest últim cas, les prostaglandines també afavoreixen que el múscul uterí es contregui (el que provoca espasmes) per a facilitar que es desencadeni la menstruació. Aquestes contraccions uterines són les responsables del dolor i de les molèsties que a vegades sentim en el baix ventre els primers dies de regla o els dies previs. L’origen d’aquest dolor, per tant, no es localitza en els ovaris, sinó en l’úter. Amb l’aparició de la regla, finalitza el cicle i s’inicia un nou.
T’ha resultat útil aquest post? Actualment i amb l’ajuda de les apps és fàcil calcular quins són els teus dies més fèrtils o quan et vindrà la regla. Però, com hem explicat, el cicle menstrual està regulat per canvis hormonals i no funciona com una ciència exacta, per la qual cosa sempre existeix un cert marge d’error que cal tenir en compte.