Les primeres vegades sempre suposen fer un pas cap a un territori desconegut. Per això és normal tenir dubtes o sentir-se una mica insegura. Així que si has pres la decisió de dur a terme un tractament de Fecundació in vitro i és exactament el que et passa, tranquil·la! És completament normal.

El més important és mantenir una actitud positiva i pensar que es tracta d’una “carrera de fons”. És possible que les coses surtin bé a la primera, o que no sigui així i que el procés s’allargui més del que s’espera. Hi ha molts factors que poden influir i encara que alguns es coneixen o es poden preveure, uns altres no.

La Dra. Isabeth González, ginecòloga de Dexeus Dona, és experta en reproducció assistida i coneix molt bé quins són els dubtes de les dones que comencen un tractament. Així que li hem demanat que respongui, en general, i de forma resumida, a les preguntes que més sovint li fan les seves pacients:

Quant sol durar el tractament i quina és la taxa d’èxit, en general?
L’estimulació ovàrica en un tractament de FIV dura aproximadament uns 10-12 dies, i s’afegeixen 5 dies en el cas de fer transferència en fresc. La taxa d’èxit varia segons l’edat de la dona i altres factors, però en línies generals amb les nostres dades és d’un 50%.

Puc tenir relacions sexuals durant el procés?
Les relacions sexuals no estan contraindicades durant l’estimulació, però encara que al principi (els primers 5 dies de tractament) no és habitual experimentar cap canvi, passada aquesta primera etapa inicial poden aparèixer algunes molèsties, com, per exemple, sensació de distensió abdominal. Per aquest motiu es recomana evitar-les els últims dies de tractament. Si les tens, recorda que és recomanable utilitzar preservatiu.

Estimulació ovàrica: quants ovòcits es poden obtenir i quin seria el número” ideal”?
El nombre d’ovòcits recuperats després de la punció fol·licular depèn de la reserva ovàrica que tingui la pacient i de la resposta durant l’estimulació. Per això, “el número ideal” ha de definir-se de manera individualitzada, en funció de cada pacient.

Si no responc bé al tractament, cal repetir el cicle?, quantes vegades es pot fer?
Una primera FIV, a més de ser un tractament, permet observar com respon l’ovari a l’estimulació. Per això, un primer intent que no va bé permet modificar i millorar el protocol d’estimulació en un següent cicle. En general, no hi ha un límit quant al nombre d’intents. Però hi ha un punt en el qual pot ser necessari donar-se un marge i fer una valoració.

És millor realitzar la transferència embrionària en fresc o en diferit?
Actualment, no hi ha diferències significatives quant a les taxes d’èxit en transferència en fresc o criotransferència. Cal estudiar cada cas de manera individualitzada i valorar la millor opció en funció de cada cas.

Si no em quedo embarassada, quant temps cal esperar per un segon intent?
Si després d’una transferència la beta és negativa, amb la següent regla es pot iniciar una nova preparació endometrial per fer una nova transferència.

Esperem que aquesta informació t’hagi resultat útil!, però cada dona i les seves circumstàncies són diferents, així que sempre has de consultar tots els teus dubtes amb el teu ginecòleg, que és qui coneix el teu historial clínic i qui millor et pot respondre.

Ànims i molt a sort!