El divendres 12 de juliol va complir 40 anys Victoria Anna, la primera persona concebuda per Fecundació in vitro a Espanya. El seu naixement va ser el resultat del bon treball de l’equip del Servei de Reproducció de Dexeus Dona, liderat pel Dr. Pedro N. Barri i la biòloga Dra. Anna Veiga, que en aquell moment era la responsable del Laboratori de Fecundació in vitro.

A Espanya va marcar un abans i un després, ja que va consolidar la implantació de les tècniques de reproducció assistida i impulsar el desenvolupament d’aquesta especialitat. A més, va obrir una porta a l’esperança per a moltes famílies amb problemes d’infertilitat que fins a la data no tenien solució.

Després del naixement de Victoria Anna, Dexeus Dona va aconseguir altres fites posteriors en les quals també va ser pioner en el nostre país, com el primer naixement d’un nadó procedent d’un embrió congelat, d’una donació d’òvuls, lliure d’una malaltia d’origen genètic gràcies a l’aplicació del Diagnòstic Genètic Preimplantacional, i a partir d’una preservació d’òvuls per càncer d’ovari.

Actualment són més de 40.000 els nens que neixen cada any a Espanya amb ajuda d’aquestes tècniques, que han experimentat un avenç espectacular en molt pocs anys. Avui dia tots els processos es realitzen seguint protocols de treball estandarditzats i utilitzant sistemes automatitzats. A més, Dexeus Dona ha estat un dels primers centres a aplicar la intel·ligència artificial en la selecció embrionària. En l’àmbit del diagnòstic genètic preimplantacional disposem d’equips especialitzats que inclouen la tecnologia Next-Generation Sequencing (NGS), que és la més avançada en aquesta àrea. També hem incorporat un sistema d’identificació digitalitzat basat en codis QR que permet identificar tant a les pacients com a les mostres biològiques.

Tots aquests avenços s’ha traduït en moltes millores, tant des del punt de vista de l’eficiència i els resultats, com assistencial, ja que els processos són actualment molt menys invasius i més segurs per a les pacients.

Per això a Dexeus Dona ens sentim doblement satisfets: per haver aconseguit aquesta fita i per haver contribuït al desenvolupament de les tècniques de reproducció assistida en el nostre país i a la seva normalització social.

Aprofitant la data, volem felicitar primer de tot a Victoria Anna, que és la principal protagonista d’aquesta història, i, en segon lloc, a totes les persones que han format part d’ella: les que han estat presents des dels seus inicis i les que, dia a dia, continuen aportant els seus coneixements i capacitat de treball per obrir camí i aconseguir nous reptes en el futur. I no fa falta que siguin una fita: per a nosaltres, cada final feliç és un èxit.